"Пост Скриптум" на "Радіо Луцьк". Тема: "Причини і наслідки корупції і хабарництва в Україні"

Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Офіційна сторінка ВО "Свобода".
Новини

23 жовтня 2007

23 жовтня, у вівторок у програмі "Пост Скриптум" на "Радіо Луцьк", автором і ведучим якої є Тарас Літковець, виступив Анатолій Вітів, голова Волинської обласної організації ВО "Свобода":

Я спочатку хотів би подякувати всім волинянам, що проголосували за ВО "Свобода". І коли деякі політики кажуть вам, що ваш голос пропав, я кажу вам інше - ваш голос, голос кожного свідомого українця був відданий за українську справу. І рано чи пізно це дасть свій результат.

Корупція тотально поглинає все наше суспільство. Ось невеличкий приклад: 120 позовів від українців надійшло до Європейського суду з прав людини. З них влада України програла 119. про що це говорить? Про те, що корупція починається в нас з самих верхів, і закінчується на низах.

В українців є чудова приказка - "Риба гниє з голови". ми мали попередній парламент. І всі ми знали причини його розпуску - тотальна корупція, скуповування депутатів поодинці, блоками, пачками і так далі. Це - один з приклад корупції, яка коїться на верхах. Інший приклад - всі, напевне, пам'ятають, коли один з чільників "Нафтогазу України" заявив, що не бажає їздити на машині старшій 1 року. І тому він купив собі на наші з вашими кошти новенький "Мерседес" за пів мільйона доларів.

Ми чули за роки незалежності з вуст чиновників купу антикорупційних програм, і жодна з них не виконалась. Чому це відбулось? У владі практично всюди - ті самі люди, ті самі обличчя, починаючи з Верховної Ради, і, закінчуючи дрібним клерком. Я не вірю, що ці люди будуть долати себе, адже саме вони і є головними корупціонерами.

Як сказав один з політологів України - сьогодні в нашій країні - час, епоха чиновника, і саме диктатура чиновника диктує ті політичні умови, які існують в державі. А вони, як ми бачимо й відчуваємо на собі, не такі вже й хороші, якщо не сказати гірше. Скажіть, як здолати цього чиновника, якщо можна назвати, супостата.- зменшити його кількість, покращити якість, пересаджати, підвищити зарплату? Як зробити з нього людину, щоб він не брав хабарів?

Все залежить від кожного індивідуума, від його сумління, його християнської моралі.

Якщо такого нема - ні моралі, ні сумління?

Така людина не повинна працювати в органах влади. Інший аспект - Юлія Володимирівна підняла чиновникам зарплату, вищому керівництву - до 15 тисяч гривень. Чи стали вони менше красти? Та звісно, ні, адже вони до цього звикли, це - їх стиль життя. Не бере тільки той чиновник, якому не дають. Тут багато чого залежить від суспільства, бо всі ми, йдучи в органи влади десь на підсвідомому рівні починаємо думати - а скільки йому, чиновнику дати? Але ми для себе повинні усвідомити, що кожен чиновник - в місті Луцьку, на Волині, в Україні - це найманий працівник громади міста, області, країни. Як ми наймаємо електрика, щоб поремонтувати телевізор, так само ми "наймаємо", наприклад мера, який повинен вирішувати наші певні питання. Але чомусь чиновник, зайнявши посаду, починає себе бачити трошки вище, бачити себе над людьми, з податків яких йому платиться зарплата...

Одним з першочергових рішень, яке повинне бути реалізоване для запобігання корупції, є те, що чиновник повинен декларувати свої доходи, і, найголовніше - видатки. Бо коли ми бачимо, що в маленькому прикордонному селищі будуються величезні будинки, і запитуємо жителів, чиї вони, ці оселі, то чуємо відповідь - митника. Постає логічне питання - як людина, яка має зарплату хай півтори тисячі гривень, будує хату за десятки, і навіть тисячі доларів?

В більшості європейських країн можновладці декларують і доходи і видатки. Він не є диктатором у державі, бо повинен звітуватися перед громадою, перед суспільством про зароблені і потрачені кошти. Політик, перед народом, який його обирає повинен бути чесним.

Прес-служба Волинської обласної організації ВО "Свобода"

Прес-служба ВО "Свобода"

Усі права належать ВО "Свобода", 1995-2014.

Матеріали сайту є вільними для розповсюдження за умови посилання (для internet-ресурсів - гіперпосилання) на джерело.