Висновки поляків щодо розкопок на Любомльщині – необ'єктивні та упереджені

Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Офіційна сторінка ВО "Свобода".

Висновки поляків щодо розкопок на Любомльщині – необ'єктивні та упереджені

На розкопках
31 серпня 2011

У ході здійснення контролю за проведенням розшукових та ексгумаційних робіт на території Рівненської сільської ради Любомльського району Волині, у яких разом зі львівськими спеціалістами брав участь заступник голови Волинської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", депутат обласної ради Олесь Бик, з'ясувалося, що ці роботи провадили з численними порушеннями.

Зокрема, проведені роботи супроводжувалися грубими порушеннями чинного законодавства:

– роботи відбувалися без Відкритого листа на проведення таких заходів;

– земельні роботи провадили без конкретної прив'язки на території, що обмежує чітку ідентифікацію розкопів на масиві;

– згідно з українським законодавством, ексгумацію на території України має право здійснювати лише уповноважена українська юридична особа;

– при виявленні останків польські спеціалісти почали хаотичну виїмку кісток зі скупчення; ці дії вдалося зупинити лише після втручання волинських фахівців, задля того, щоб розчистити скупчення, яке виявилося повними кістяками. Польський спеціаліст-антрополог розклав ці кістки на 28 частин, стверджуючи лише за візуальним обстеженням, що це рештки саме такої кількости людей. Неадекватно прокоментував дію свого колеги польський історик Попек, який стверджував, що, згідно з його даними, кістяків мало бути набагато більше, що, напевне, і мотивувало розподіл кістяків на окремі частини;

– при проведенні цих робіт були відсутні спеціалісти-антропологи з української сторони, що відповідно вплинуло на інтерпретацію отриманих матеріалів;

– довкола скупчення кістяків виявлено рештки обвугленої деревини, яку не було взято на аналіз, не вивчали і ґрунт довкола останків, не проводилась експертиза кісток. Відсутність цих даних ставить під питання твердження про те, що ці люди були вбиті, а не, наприклад, задихнулись у приміщенні, яке палало, і могли бути засипані обвалом деревини. З огляду на це сумнівним є і час, коли це відбулося;

– згідно з інформацією польського археолога, який працював на місці розкопок, у ямі із залишками людських кістяків було виявлено гільзи патронів від "Маузера", "трьохлінійки", а особливо багато – від "ППШа". Логічно, що в такому разі була потреба в присутності експерта-баліста. Крім того, незрозуміло: представник якої зі сторін, що воювали, міг користуватися цим видом озброєнь у той час і в тому місці?

У зв'язку з цим виникає запитання: чи обґрунтовані припущення польської сторони про те, що ці жертви впали під кулями українців? Адже загальновідомо, що такими видами зброї володіли спецзагони НКВД, які мали на меті скомпрометувати український національно-визвольний рух, посіяти ворожнечу серед мирного населення, у тому числі й міжетнічну. І чи в такому разі відповідає дійсності твердження, що це – жертви саме 1943 року, а не ранішого чи пізнішого періоду?

Волинська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" наполягає на необхідності активного відстоювання українською владою національної гідности та інтересів українського народу у відносинах із Польською державою. Адже в цій справі українська офіційна сторона фактично самоусунулася від встановлення об'єктивної картини того, що тут відбулося.

Така позиція влади, яку в даному разі представляє керівництво Волинської ОДА, призвела до того, що на нашій території цим дуже важливим питанням фактично займалися лише поляки. Вони ж робили й висновки щодо результатів цих розкопок, які, на нашу думку, викривлюють історичну дійсність і можуть бути розцінені як намагання сфальсифікувати факти.

Все це дає підстави стверджувати про необ'єктивність та упередженість висновків, зроблених під час затвердження підсумків роботи, проведеної нібито з метою встановлення історичної справедливости щодо подій, які мали місце у 40-их роках минулого століття під час українсько-польського конфлікту поблизу колишнього села Острівки.

Враховуючи викладене, Волинська обласна організація ВО "Свобода" вимагає від волинської влади та правоохоронних органів об'єктивно розслідувати наведені вище факти і дати їм відповідну оцінку. ВО "Свобода" категорично проти того, щоб українська влада, у тому числі й волинська, йшла на повідку в польської сторони.

Нагадуємо, що Волинь і досі пам'ятає ті трагічні дні в своїй історії. Українці, волиняни боронили себе на своїй, Богом даній землі, відстоювали свої національні інтереси у боротьбі з різного роду окупантами. Волинь пам'ятає – і нікому не дозволить паплюжити нашу національну честь та гідність!

Прес-служба Волинської обласної організації ВО "Свобода"

Усі права належать ВО "Свобода", 1995-2014.

Матеріали сайту є вільними для розповсюдження за умови посилання (для internet-ресурсів - гіперпосилання) на джерело.